Covid-19 dönemi yavaş yavaş azalırken bağışıklığı güçlendirmenin yolları
Uzun süredir ciddi bir virüs salgını içerisindeyiz. Covid-19 ile birlikte hayatımızda bir çok şeyi değiştirdik ve değiştirmeye devam ediyoruz. Pandemi süreci, evlerine kapanan dünya çapındaki milyonlarca insanın beslenme şeklini de etkiledi. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek en önemli ödev haline geldi.
Vücudumuz kendisine zarar verecek yabancı maddelere karşı savaşma yeteneğine sahiptir. bu yeteneğe de bağışıklık sistemi denir. Çevremiz vücudumuza girmeye çalışan mikroplarla doludur, bağışıklık sistemimizin görevi mikropların vücudumuza girmesini önlemek ve girdilerse de onları yok etmeye ve yayılmasını engellemeye çalışmaktır. Çalışamadığı noktada hastalıklar baş göstermeye başlar. Bu sebeple Koronavirüs başta olmak üzere tüm hastalıklara karşı vücudumuzun bağışıklık sisteminin güçlü kalması ancak doğru beslenme ile mümkün olabilir. Vakaların azalması sizi doğru beslenmeden uzaklaştırmasın.
Peki bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz?
-Yeterli ve Dengeli Beslenin
Bağışıklık sisteminizin güçlü olması, tükettiğiniz öğünlere, aldığınız karbonhidrat, protein, yağ miktarı, vitamin ve minerallere bağlıdır.Hiçbir öge tek başına vücutta görev yapamadığının unutulmaması gerekir. Bazı minerallerin daha iyi emilimi için vitaminlere, bazı vitaminlerin ise emilim için yağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek için; yeterli ve dengeli bir beslenme programı kapsamında tüm besin gruplarına günlük beslenmede yer verilmesi gerekir.
-Vitamin ve mineralleri gıdalardan alın, gereksiz takviyeler kullanmayın
Gün içerisinde sebze ve meyveye mutlaka yer verin. C vitamini antiviral ve antibakteriyel özelliktedir Bu aylarda özellikle sigara içenlerin içmeyenlere göre iki kat fazla C vitamini tüketmesi gerekir. (Portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi kış meyveleri, Ispanak, dolmalık biber, Brüksel lahanası). Meyve ve sebzeler düzenli tüketildiğinde mineral ve vitamin ihtiyacımızı karşılamaktadır o yüzden doktorunuza danışmadan ek takviye kullanmayın.
-Probiyotik Desteğini es geçmeyinn
Vücudumuzu, sindirim sistemimizi ve bağırsaklarımızı zararlı bakterilerden koruyan dost bakteriler, probiyotik olarak adlandırılır. Probiyotikler özellikle hastalık yapan mikroorganizmaların vücutta çoğalmasını engeller. Yoğurt, kefir, ev yapımı turşu diyetinize ekleyebileceğimiz probiyotiklerdendir.
-Yeterli su tüketimi sağlayın
Gün içerisinde en az 2 litre su içmeye özen gösterin. Su vücudunuzdaki zararlı toksinlerin atımını hızlandırır ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Su elimizi yıkadığımızda zararlı bakterilerden bizi temizliyorsa yeterli su içtiğimizde de bedenimiz zararlı bakterilerden arınır.
-6 saatten az uyumayın
Yetersiz ve düşük kaliteli uyku hastalığa karşı daha yüksek bir duyarlılığa sahip olur. Fazla kafein ve gazlı içecekler uyku kalitesini düşürebileceğinden günde 3-4 bardaktan fazla çay /kahve tüketimi olmamalıdır.
Öğünlerinizde posaya mutlaka yer verin
Kurubaklagiller başta olmak üzere tam tahıllı besinler, sebze ve meyveler posadan zengin besinlerdir. Kurubaklagilleri haftada en az 2 kere öğünlerinize eklemelisiniz.
Propolis ve kara mürverden destek alabilirsiniz
Özellikle propolis antioksidan etkisi nar suyu ile karşılaştırıldığında tam 80 kat daha güçlü bir etkiye sahip olduğu kanıtlandı. Ayrıca kara mürver de yapılan araştırmalarda bronşit, öksürük ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği kanıtlandı. Takviye almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Baharatların gücünden yararlanın
Özellikle zencefil, zerdeçal, karabiber, pul biber, toz tarçın ve kimyon mikroplara karşı koruyucudur. Kırmızıbiber ve pulbiber antiinflamatuar etki gösterir. Karabiber anti bakteriyel özelliğe sahiptir. Zerdeçal ve zencefil yüksek antioksidan içeriğe sahiptir. Yemeklerinize muhakkak ekleyin.
- Haftada 4 gün egzersiz yapın
Egzersiz, stres hormonlarının salınımını yavaşlatıp vücudun bağışıklık sistemini aktive eder.
--Omega 3 kaynakları olan balık, ceviz, keten tohumu tüketimini arttırın.
--Soğan ve sarımsak içerdikleri kükürt bileşikleri ile bağışıklık sistemi yanında beyin ve sinir sistemini güçlendirir
--şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır; Fazla şeker bağışıklık sistemi aktivitesini azalttığı gibi kronik rahatsızlık riskini de arttırır.
Bağışıklık Güçlendirici Çay Tarifi;
1 tutam ıhlamur
1 dilim taze zencefil
2 adet karanfil
1 çay kaşığı bal
½ limon
Çubuk tarçın
Yapılışı: suyun içerisine zencefil, tarçın ve ıhlamur eklenip kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp karanfil, bal ,limon eklenip karıştırılır. Hem metabolizmayı hızlandıran hem de bağışıklığı güçlendiren kış çayımız hazır.
Diyetisyen Naime Rümeysa TOSUN
Uzun süredir ciddi bir virüs salgını içerisindeyiz. Covid-19 ile birlikte hayatımızda bir çok şeyi değiştirdik ve değiştirmeye devam ediyoruz. Pandemi süreci, evlerine kapanan dünya çapındaki milyonlarca insanın beslenme şeklini de etkiledi. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek en önemli ödev haline geldi.
Vücudumuz kendisine zarar verecek yabancı maddelere karşı savaşma yeteneğine sahiptir. bu yeteneğe de bağışıklık sistemi denir. Çevremiz vücudumuza girmeye çalışan mikroplarla doludur, bağışıklık sistemimizin görevi mikropların vücudumuza girmesini önlemek ve girdilerse de onları yok etmeye ve yayılmasını engellemeye çalışmaktır. Çalışamadığı noktada hastalıklar baş göstermeye başlar. Bu sebeple Koronavirüs başta olmak üzere tüm hastalıklara karşı vücudumuzun bağışıklık sisteminin güçlü kalması ancak doğru beslenme ile mümkün olabilir. Vakaların azalması sizi doğru beslenmeden uzaklaştırmasın.
Peki bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz?
-Yeterli ve Dengeli Beslenin
Bağışıklık sisteminizin güçlü olması, tükettiğiniz öğünlere, aldığınız karbonhidrat, protein, yağ miktarı, vitamin ve minerallere bağlıdır.Hiçbir öge tek başına vücutta görev yapamadığının unutulmaması gerekir. Bazı minerallerin daha iyi emilimi için vitaminlere, bazı vitaminlerin ise emilim için yağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek için; yeterli ve dengeli bir beslenme programı kapsamında tüm besin gruplarına günlük beslenmede yer verilmesi gerekir.
-Vitamin ve mineralleri gıdalardan alın, gereksiz takviyeler kullanmayın
Gün içerisinde sebze ve meyveye mutlaka yer verin. C vitamini antiviral ve antibakteriyel özelliktedir Bu aylarda özellikle sigara içenlerin içmeyenlere göre iki kat fazla C vitamini tüketmesi gerekir. (Portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi kış meyveleri, Ispanak, dolmalık biber, Brüksel lahanası). Meyve ve sebzeler düzenli tüketildiğinde mineral ve vitamin ihtiyacımızı karşılamaktadır o yüzden doktorunuza danışmadan ek takviye kullanmayın.
-Probiyotik Desteğini es geçmeyinn
Vücudumuzu, sindirim sistemimizi ve bağırsaklarımızı zararlı bakterilerden koruyan dost bakteriler, probiyotik olarak adlandırılır. Probiyotikler özellikle hastalık yapan mikroorganizmaların vücutta çoğalmasını engeller. Yoğurt, kefir, ev yapımı turşu diyetinize ekleyebileceğimiz probiyotiklerdendir.
-Yeterli su tüketimi sağlayın
Gün içerisinde en az 2 litre su içmeye özen gösterin. Su vücudunuzdaki zararlı toksinlerin atımını hızlandırır ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Su elimizi yıkadığımızda zararlı bakterilerden bizi temizliyorsa yeterli su içtiğimizde de bedenimiz zararlı bakterilerden arınır.
-6 saatten az uyumayın
Yetersiz ve düşük kaliteli uyku hastalığa karşı daha yüksek bir duyarlılığa sahip olur. Fazla kafein ve gazlı içecekler uyku kalitesini düşürebileceğinden günde 3-4 bardaktan fazla çay /kahve tüketimi olmamalıdır.
Öğünlerinizde posaya mutlaka yer verin
Kurubaklagiller başta olmak üzere tam tahıllı besinler, sebze ve meyveler posadan zengin besinlerdir. Kurubaklagilleri haftada en az 2 kere öğünlerinize eklemelisiniz.
Propolis ve kara mürverden destek alabilirsiniz
Özellikle propolis antioksidan etkisi nar suyu ile karşılaştırıldığında tam 80 kat daha güçlü bir etkiye sahip olduğu kanıtlandı. Ayrıca kara mürver de yapılan araştırmalarda bronşit, öksürük ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği kanıtlandı. Takviye almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Baharatların gücünden yararlanın
Özellikle zencefil, zerdeçal, karabiber, pul biber, toz tarçın ve kimyon mikroplara karşı koruyucudur. Kırmızıbiber ve pulbiber antiinflamatuar etki gösterir. Karabiber anti bakteriyel özelliğe sahiptir. Zerdeçal ve zencefil yüksek antioksidan içeriğe sahiptir. Yemeklerinize muhakkak ekleyin.
- Haftada 4 gün egzersiz yapın
Egzersiz, stres hormonlarının salınımını yavaşlatıp vücudun bağışıklık sistemini aktive eder.
--Omega 3 kaynakları olan balık, ceviz, keten tohumu tüketimini arttırın.
--Soğan ve sarımsak içerdikleri kükürt bileşikleri ile bağışıklık sistemi yanında beyin ve sinir sistemini güçlendirir
--şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır; Fazla şeker bağışıklık sistemi aktivitesini azalttığı gibi kronik rahatsızlık riskini de arttırır.
Bağışıklık Güçlendirici Çay Tarifi;
1 tutam ıhlamur
1 dilim taze zencefil
2 adet karanfil
1 çay kaşığı bal
½ limon
Çubuk tarçın
Yapılışı: suyun içerisine zencefil, tarçın ve ıhlamur eklenip kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp karanfil, bal ,limon eklenip karıştırılır. Hem metabolizmayı hızlandıran hem de bağışıklığı güçlendiren kış çayımız hazır.
Diyetisyen Naime Rümeysa TOSUN